Varza murată

 

Rețetă de varză murată la butoi (tradițională românească)

Varza murată este un preparat tradițional românesc, ideal pentru sarmale, salate sau garnituri. Iată cum o poți mura corect acasă:

Ingrediente:

  • 10-15 verze de mărime medie
  • 300-400 g sare grunjoasă neiodată (aprox. 25 g la fiecare litru de apă)
  • 2-3 legături de mărar uscat
  • 1-2 legături de cimbru uscat
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingură boabe de piper
  • 1 lingură boabe de muștar (opțional, pentru o aromă ușor picantă)
  • 2-3 rădăcini de hrean tăiate fâșii (împiedică înmuierea verzei)
  • 1-2 gutui sau mere tăiate felii (pentru gust și fermentație mai rapidă)
  • 4-5 ardei iuți (opțional, pentru un gust ușor picant)
  • Apă cât este necesar

Mod de preparare:

  1. Alegerea verzei – Alege verze sănătoase, tari, de toamnă, cu foi subțiri. Curăță-le de frunzele exterioare.

  2. Scobirea cotoarelor – Cu un cuțit ascuțit, scoate o parte din cotor și umple golul cu sare grunjoasă.

  3. Așezarea în butoi – Într-un butoi curat de plastic sau lemn, așază pe fund o parte din mărar, cimbru, foi de dafin, piper, boabe de muștar, fâșii de hrean și câteva felii de gutui. Așază varza cu scobitura în sus, înghesuind-o bine. Între straturi, adaugă din nou condimente.

  4. Pregătirea saramurii – Fierbe apa și dizolvă sarea (aproximativ 25 g de sare la 1 litru de apă). Lasă saramura să se răcească la temperatura camerei și apoi toarn-o peste varză până când o acoperă complet.

  5. Acoperirea și fermentația – Pune o greutate peste varză (o piatră de murături sau un capac cu greutate) pentru a o menține sub saramură.

  6. Îngrijirea butoiului – După 3-4 zile, începe „vânturarea” saramurii, adică scoaterea și turnarea ei la loc pentru a împiedica alterarea verzei. Repetă acest proces la 2-3 zile timp de 2-3 săptămâni.

  7. Maturarea – Varza murată este gata în aproximativ 4-6 săptămâni, în funcție de temperatura de păstrare.

Sfaturi utile:

  • Păstrează butoiul la o temperatură de 10-15°C pentru o fermentație corectă.
  • Dacă apare floare albă pe deasupra, îndepărteaz-o și vântură saramura mai des.
  • Hreanul ajută la menținerea verzei tari și crocante.
  • Dacă varza este prea sărată, spală foile înainte de utilizare.

Varza murată poate fi folosită la sarmale, varză călită, salate sau mâncăruri tradiționale. Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tipuri de limonade

Ceai de patrunjel